Bitcoin er det første og mest succesfulde decentraliseret kryptovaluta- og betalingssystem, der blev lanceret tilbage i 2009 af Satoshi Nakamoto.

Over de seneste år er kryptovalutaer, blockchain og NFT’s blevet det helt nye, men de har været længe undervejs. Bitcoin, som er den mest kendte kryptovaluta, blev nemlig lanceret helt tilbage i 2009 af den mystiske founder Satoshi Nakamoto. 

Selve begrebet “kryptovaluta” referer til en gruppe af digitale aktiver, hvor transaktioner er godkendt og sikret ved brug af teknologien kryptografi. Derudover er alle transaktioner gemt på computere der er distribueret rundt over hele verdenen ved hjælp af en teknologi kaldet blockchain.

Det er altså hvad kryptovalutaer helt overordnet set er, men du står sikkert stadig tilbage med spørgsmålet; hvad er bitcoin?

Hvad er bitcoins?

Overordnet set kan du tænke på bitcoins, som en hvilken som helst anden valuta. Det er penge du har stående online på internettet – lidt ligesom penge du har stående på din netbank. En af de store fordele ved bitcoin er dog, at der ikke er nogen, der ejer bitcoin netværket. Det vil altså med andre ord sige, at bitcoin netværket er decentraliseret, hvilket også er en af de primære elementer der gør bitcoin og kryptovalutaer så banebrydende, som de er. Hverken staten, bankerne eller en virksomhed har altså nogen form for kontrol over dine bitcoins.

Bitcoin kan deles op i små enheder, som er kendt som satoshis og bruges som betalinger. De er dog også betragtet mere som aktiver der holder på værdien ligesom guld, da prisen af en enkelt bitcoin er steget fra få øre til flere hundrede tusinde kroner.

Når du har hørt eller læst om bitcoin har du sikkert også set begrebet “decentraliseret” mange gange. Det bruges ofte, når man snakker kryptovalutaer, og betyder bare, at valutaen er distribueret og ikke har en centraliseret lokation eller kontrollerende autoritet. Det er altså teknologien der styrer skabelsen, udbuddet og sikkerheden af dine bitcoins og ikke en gruppe af individer, som det f.eks. er med traditionelle valutaer, hvor bankerne og andre institutioner har stor magt over dine penge og værdien af dem.

En af de nemmeste måder at forstå bitcoin på er, at tænke på det som internettet for penge. Internettet er 100% digitalt, der er ikke en enkelt person der ejer eller kontrollerer det, det er online 24/7 og personer der bruger det kan nemt og hurtigt dele data med hinanden. Det er helt det samme med bitcoin og andre kryptovalutaer. Alle der bruger det kan hjælpe med at skabe, udbyde og betale hinanden uden at skulle involvere en bank på noget tidspunkt.

Bitcoin vs. fiat

Satoshi Nakamoto lavede oprindeligt bitcoin som et alternativ til de traditionelle penge vi kender i dag. Målet med bitcoin var, at det skulle blive en globalt accepteret valuta, som mennesker kan bruge til at købe varer og ydelser.

Bitcoins brugbarhed er dog blevet påvirket af dens prisvolatilitet. Volatilitet refererer til hvor meget et aktivs pris ændrer sig over en given periode. Når det gælder bitcoin, så kan dens pris ændre sig dramatisk fra dag til dag, og endda fra minut til minut, hvilket gør det til en ikke specielt ideel betalingsløsning. 

På mange måder virker bitcoin altså på en helt modsat måde end traditionelle penge; Det er ikke kontrolleret eller udgivet af en central bank, der er et fast udbud, hvilket vil sige, at nye bitcoins ikke bare kan laves ud af ingenting og prisen er ikke forudsigelig. Forståelsen for disse forskelle er altafgørende for at forstå bitcoin.

Hvordan fungerer bitcoin?

Bitcoin er opbygget af tre forskellige dele, som alle er lige vigtige at forstå for at forstå hvordan bitcoin fungerer. Kombineret er det disse tre dele, som skaber et decentraliseret betalingssystem:

  • Bitcoin netværket
  • Kryptovalutaen Bitcoin
  • Bitcoin Blockchain

Bitcoin kører på et peer-to-peer netværk, hvilket gør det muligt for individer eller grupper at udveksle bitcoin uden der er brug for tredjeparter til at udføre og godkende transaktionerne. Som bruger kan man forbinde sin computer direkte til bitcoin netværket og downloade netværkets offentlige hovedbog, som indeholder alle historiske bitcoin transaktioner.

Bitcoin og printplader

Hvad er blockchain teknologi?

Den offentlige hovedbog bruger teknologien “blockchain”, som er en banebrydende teknologi, der gør det muligt for kryptovaluta transaktioner at blive godkendt, gemt og sorteret på en uforanderlig og gennemsigtig måde. Netop disse to ting er ekstremt vigtige for at kunne skabe dette betalingssystem, som ikke er afhængig af nogen form for tillid til tredjeparter.

Når der laves nye transaktioner på netværket, så bliver de godkendt og tilføjet til hovedbogen. Derefter opdaterer netværket automatisk alle brugernes kopier af hovedbogen, så de også indeholder alle de nyeste transaktioner. Du kan altså på en måde tænke på det som et åbent Google dokument, som automatisk bliver opdateret hver gang en person med adgang til dokumentet foretager en ændring.

Bitcoin Blockchain er en digital kæde af “blocks” der er placeret i kronologisk rækkefølge. Hver blok indeholder data om bitcoin transaktioner. Man kan mine bitcoins uanset om der tilføjes transaktioner til blockchain og en stigning i bitcoin-transaktioner vil ikke nødvendigvis betyde, at personer der miner finder flere blocks.

Uanset hvor stor en volumen af transaktioner der skal godkendes, så er Bitcoin programmeret til at nye blocks kan blive tilføjet til blockchain ca. hvert 10. minut. På grund af måden blockchain fungerer på, så kan alle der deltager i netværket spore og få adgang til bitcoin transaktioner live. Denne infrastruktur er med til at minimere risikoen af det online betalingsproblem kendt som “double-spending”. Double spending sker, når en bruger forsøger på at bruge den samme kryptovaluta på samme tid to gange.

Hvad er bitcoin mining?

Bitcoin netværket udgiver automatisk nye minted bitcoins til miners, når de finder og tilføjer nye blocks til blockchainen. Det totale udbud af bitcoin har dog et maksimum af 21 millioner coins, hvilket vil sige, at når det totale udbud af bitcoins rammer 21 millioner coins, så stopper protokollen automatisk med at udgive nye bitcoins. Efter udbuddet er på 21 millioner vil bitcoin mining altså kun fungerer som en transaktions valideringsprocess.

Mængden af bitcoins der bliver skabt forbliver relativt stabil over tid, da mængden af computer energi dedikeret til bitcoin mining ikke betyder, at der bliver fundet flere bitcoins. Øget computer energi betyder blot, at chancen for at blive belønnet med den næste block stiger. Protokollen nedsætter automatisk udbuddet af nye bitcoins der går ind i cirkulationen, hvilket hjælper til med at vedligeholde bitcoins pris. Det er baseret på fundamentale principper af udbud og efterspørgsel.

Læs vores artikel “Hvad er kryptovaluta?” her.

Hvad er bitcoin wallets?

Nu ved du altså hvad bitcoin er, samt hvordan bitcoin fungerer og hvordan de bliver skabt. Men du har sikkert stadig spørgsmålet; Hvordan opbevarer man bitcoin? Det gør man i sin bitcoin wallet.

En bitcoin wallet er et software program, som kører på en computer eller en dedikeret enhed, som giver funktionaliteten til at sikre, sende og modtage bitcoin. Det der dog kan gøre det lidt forvirrende er, at selve bitcoinen ikke er opbevaret i din bitcoin wallet. I stedet er de kryptografiske nøgler, som er en meget specialiseret type af kodeord, der er i din bitcoin wallet. Dette kodeord beviser, at du ejer et specifikt antal af bitcoins på bitcoin netværket.

Hver gang der foretages en transaktion af bitcoin bliver ejerskabet af denne bitcoin flyttet fra afsenderen til modtageren, hvor netværket så gør modtagerens kodeord til det nye kodeord der giver adgang til denne bitcoin.

Bitcoin bruger et system der hedder public-key cryptography (PKC), som vedligeholder integriteten af systemets blockchain. PKC sørger for, at kun individer med de rigtige nøgler kan få adgang til specifikke coins. For at eje og udføre bitcoin transaktioner kræver det to forskellige typer kodeord; et privat kodeord og et offentligt kodeord. Begge nøgler er tilfældigt genereret alfanumeriske karakterer, som bruges til at kryptere og dekryptere transaktioner. Bitcoin netværket gør brug af PKC envejs matematiske funktioner, som er nemme at løse i en retningen, men næsten umulige den anden vej.

Denne envejs matematiske algoritme bruges til at skabe et offentligt kodeord fra det private kodeord. Dermed er det praktisk set umuligt at skabe det private kodeord ud fra det offentlige kodeord. Det er godt for sikkerhed, men betyder også, at du ikke må miste dit private kodeord, da det vil være umuligt at få adgang uden det.

Ud over disse kodeord får du også en offentlig adresse, som er en kortere form af det offentlige kodeord. Denne adresse bruges på samme måde som en hus adresse og deles for at modtage bitcoin. Det er altså vigtigt, at man holder det private kodeord hemmeligt for andre mennesker – ligesom med PIN-koden på dit dankort.

Hvad kan bitcoin bruges til?

Helt overordnet set, så er bitcoin et alternativ til netbanken og banker generelt. Når du har dine penge stående i bitcoin, så kan du ikke få dem taget fra staten, skat eller nogen anden tredjepart. Dermed giver bitcoin dig økonomisk beskyttelse mod andre parter, som ellers normalt ville have kontrol over dine penge.

Bitcoin er derudover også hurtigere, nemmere og billigere end at bruge traditionelle betalingssystemer. Her i Danmark har vi mobilepay, som gør livet meget nemmere, men hvis du f.eks. skal overføre penge til udlandet, så vil du opleve, at det er billigere og nemmere at bruge bitcoins.

På grund af det maksimale udbud af bitcoin er der heller ikke risiko for inflation. Normale penge mister værdi hvert eneste år, da inflationen gør hver krone mindre værd. Det er ikke tilfældet med bitcoin.

Det er stadig langt fra alle virksomheder og personer der tager imod bitcoin som betaling, men trenden er meget klar, og flere og flere virksomheder tager imod bitcoin som betaling dag for dag.

Er bitcoin en god investering?

Det sidste spørgsmål du står tilbage med er garanteret; Er bitcoin så en god investering? Bitcoin stiger og falder i værdi dag for dag, og det kan være svært, at investere i bitcoin. Med den rigtige viden og strategi kan det dog være meget profitabelt, at investere i bitcoin og købe bitcoins. 

Hvis du godt kunne tænke dig at købe bitcoins og gøre brug af de kæmpe muligheder der er på dette kryptovaluta marked, så har vi lavet en bitcoin købsguide, som du med fordel kan læse igennem inden du giver dig i kast med at købe bitcoins.