Der findes mange engelske termer og begreber der beskriver teknologien og koncepterne bag de populære kryptovalutaer såsom Bitcoin, Ethereum og Dogecoin for eksempel, og for at kunne forstå meningen og betydningen af de mange nyhedsartikler og omtaler i medierne og daglig tale kan det derfor tage lang tid at skulle sætte sig ind i denne store og omfattende verden.
Derfor har vi hos KryptoKollektivet oprettet denne ordforklaring til alle de mest anvendte begreber og termer for kryptovaluta, så du hurtigt og nemt kan finde svar på lige præcis den teknologi eller det koncept du leder efter. Gem gerne denne artikel som bogmærke, eller den del på Facebook for at kunne vende tilbage til artiklen når du har brug for den.
Adresse
For at kunne sende digitale kryptovalutaer til hinanden, skal vi vide hvor pengene skal sendes hen. Dette gøres ved hjælp af adresser, der består af en lang række tal og bogstaver, som for eksempel: 3FZbgi29cpjq2GjdwV8eyHuJJnkLtktZc5.
Denne adresse fungerer lidt ligesom en e-mail adresse, siden enhver med adgangskoden kan tilgå midlerne på adressen. Det er derfor vigtigt at beskytte adgangen til denne konto. Men i modsætning til e-mailadresser og vores private kontoudtog, kan alle folk se hvilke overførsler der er sket til og fra din adresse.
Airdrop
Et airdrop refererer til distributionen af et bestemt antal tokens eller coins til en specifik gruppe mennesker gratis. Dette gøres typisk som en markedsføringsstrategi for at promovere en ny kryptovaluta eller øge adoptionen og brugen af en eksisterende.
Airdrops bruges ofte til at belønne tidlige adoptere eller til at incentivere folk til at deltage i et bestemt kryptovaluta-fælleskab eller udføre bestemte opgaver, såsom at dele information om kryptovalutaen på sociale medier eller henvise nye brugere.
Airdrops kan gøres på mange måder, såsom ved at distribuere tokens direkte til wallets for de kvalificerede brugere eller ved at kræve, at brugerne udfører bestemte handlinger for at modtage de airdroppede tokens.
Altcoin
Altcoins er den brede betegnelse for alle andre kryptovalutaer, der ikke er Bitcoin. I dag findes der tusindvis af altcoins derude, og betydningen har derfor lidt begyndt at være et alternativ til kryptovaluta.
Bear-marked
Et bear marked er en økonomisk markedsperiode, hvor priserne generelt set falder og investorerne forventer negative fremtidige prisudviklinger.
Bitcoin
Bitcoin er en form for digital valuta, der bruges til at foretage finansielle transaktioner på internettet. Det er en decentral valuta, hvilket betyder, at den ikke er kontrolleret af nogen central myndighed, såsom en regering eller en bank. I stedet er bitcoin baseret på et kryptografisk system, der gør det muligt for brugerne at handle med hinanden direkte uden at skulle gennem en tredjepart.
Bitcoin er også kendt for sin anonymitet, da transaktioner ikke er knyttet til specifikke personer eller virksomheder, men i stedet til unikke kryptografiske nøgler. Bitcoin blev lanceret i 2009 og er den største og mest anvendte kryptovaluta.
Blockchain
Dette er den underliggende teknologi bag stort set alle kryptovalutaer i dag. Metoden er forholdsvis teknisk og kompliceret, men groft sagt kan man anse Blockchain som følgende:
Når en person sender penge fra sin egen adresse til en anden på netværket, skal det sikres at beløbet er korrekt, og at overførslen ikke er blevet manipuleret. Dette gøres ved at offentliggøre selve beløbet, samt modtager og afsenders adresser, så andre computere på netværket kan dobbelttjekke at disse detaljer rent faktisk stemmer. En “block” på netværket kan indeholde tusindvis af disse transaktioner. Sammen danner de en “chain”, altså en kæde af disse blocks, fyldt med millioner af transaktioner. Deraf navnet.
Bull-marked
Et bull-marked eller tyremarked er en økonomisk markedsperiode, hvor priserne generelt set stiger og investorerne forventer positive fremtidige prisudviklinger.
CFD (contract for difference)
En CFD (contract for difference) er et finansiel derivat, der giver handlende mulighed for at spekulere i prisbevægelserne for et underliggende aktiv, såsom en aktie, råvare, valutapar eller indeks. Den handlende ejer ikke selv det underliggende aktiv, men køber og sælger i stedet CFD’er baseret på prisbevægelserne for aktivet.
CFD’er giver handlende mulighed for at gå både langt (køb) og kort (sælg) på et bestemt aktiv, samt adgang til gearing, hvilket betyder, at de kan åbne større positioner med et mindre beløb af kapital.
dApp
En dApp er en softwareapplikation, der kører på en decentraliseret, distribueret platform, såsom en blockchain. Dette betyder, at dAppen ikke er kontrolleret af en enkelt entydig aktør, men i stedet er drevet af et netværk af brugere. En dApp kan være bygget på en række forskellige platforme, herunder Ethereum, EOS og TRON, og kan bruges til mange forskellige formål, såsom at lave smarte kontrakter, opbevare og dele data på en sikker måde, og endda udføre transaktioner med digitale aktiver.
DAO
En DAO (Decentralized Autonomous Organization) er en decentraliseret, selvstyrende organisation uden en centralt styrende enhed, der består af medlemmer med et fælles mål om at handle i organisationens bedste interesse. DAO’er bruges til at træffe beslutninger ved hjælp af en bottom-up-ledelsesapproach og er blevet populære gennem kryptoentusiaster og blockchain-teknologi.
Decentraliseret Finans (DeFi)
Decentraliseret finans også kendt som DeFi, er en bevægelse inden for kryptovaluta, der sigter mod at skabe alternative finansielle systemer, der er decentraliserede og ikke kontrolleres af nogen central myndighed.
DeFi-projekter bygger typisk på blockchain-teknologi og bruger smarte kontrakter til at automatisere finansielle transaktioner og tilbyde tjenester såsom lån, indlån og handel.
Formålet med DeFi er at gøre finansielle tjenester tilgængelige for alle, uanset deres placering eller adgang til traditionelle finansielle institutioner, og at give brugerne mere kontrol over deres egne penge og investeringer. DeFi-projekter er ofte bygget på open source-principper og sigter mod at være mere transparente og inkluderende end traditionelle finansielle systemer.
Decentralisering
I modsætning til valuta der er understøttet af nationalbanker eller regeringer, er kryptovaluta som regel decentraliseret, og altså ikke direkte garanteret af en pålidelig instans. For nogle kan dette måske virke farligt, men der er mange mennesker der sætter pris på at der ikke sidder en gruppe mennesker der med et tryk på en knap kan ændre valutaens værdi, eller gøre det umuligt for folk at veksle til andre valutaer.
Decentralisering i denne forstand betyder derfor at der ikke er en enkelt virksomhed, person eller regering med kontrol over hele Bitcoin netværket for eksempel.
Digital Valuta
Digital valuta er ikke blot kryptovaluta, men kan også omhandle fiat valuta. Disse digitale valutaer er kommet i kølvandet på kryptovalutaer, og er ofte direkte modsvar til Bitcoin og de andre store mønter.
Forskellen mellem Bitcoin/Altcoins og digital valuta, er at den digitale valuta ofte er lukket for offentligheden hvad angår enkelte transaktioner, og at man netværket derfor er centraliseret, og altså kontrolleret af en specifik instans. Det betyder at man skal have tillid til udbyderen af den givne digitale valuta, da man ikke selv kan verificere at alle transaktioner sker efter bogen.
FOMO
FOMO er et slangudtryk, der står for “fear of missing out” på dansk “frygt for at gå glip af noget”. Det refererer til følelsen af angst eller usikkerhed, som nogen kan opleve, når de føler, at de muligvis går glip af noget interessant, sjovt eller værdifuldt, som andre oplever eller deltager i. Dette kan få folk til at træffe impulsiv eller hastige beslutninger for at prøve at undgå at føle sig udelukkede eller udenfor.
I relation til trading og kryptovaluta kan FOMO føre til, at folk føler en stærk trang til at handle på markedet for at undgå at gå glip af muligheder for at tjene penge. For eksempel kan folk føle FOMO, når de ser, at en bestemt kryptovaluta pludselig stiger i værdi, og de føler, at de må handle hurtigt for at få en del af gevinsten.
Dette kan føre til impulsive og risikable handler, som ikke altid er baseret på solid markedsanalyse. Det er derfor vigtigt at huske, at det er vigtigt at træffe velovervejede og informerede beslutninger, når man handler på markedet, og ikke lade FOMO føre til dårlige investeringer.
Fiat valuta
Dette begreb har ikke noget med bilmærket at gøre, men handler derimod om valuta der bliver udstedt af regeringer, og som ikke er understøttet af guld eller andre hårde værdier. Den danske krone er derfor en møntfod der kan betegnes som fiat valuta, ligesom amerikanske dollars og de fleste andre valutaer i verden som er reguleret af de gældende regeringer og nationalbanker.
Gas / Gebyr
I langt de fleste tilfælde af kryptovaluta, såsom ved Bitcoin, Ethereum, eller Dogecoin overførsler, koster det et mindre gebyr hver gang du overfører eller sender penge til andre adresser på netværket. På engelsk kalder man ofte dette gebyr for gas-prisen (altså benzinprisen).
Nogle valutaer tilbyder dig at vælge et højere gebyr hvis du ønsker at få bekræftet din overførsel hurtigt, mens andre tilbyder et lavere gebyr hvis du godt kan vente til der ikke er så travlt på netværket.
ICO / Initial Coin Offering
Lidt på samme måde som når en virksomhed bliver noteret på børsen, dækker ICO over det at rejse kapital for sin nye kryptovaluta. Dette kan foregå på flere måder, alt afhængigt af stifternes ønsker, men ofte fungerer det ved at den nye kryptovaluta bliver udbudt til offentligheden for første gang, til en given pris der er sat af stifterne, eller den platform hvor ICO’en bliver udført.
Dette kan være forbundet med stor risiko og store belønninger, da valutaen ikke handles på børserne og markederne endnu, og derfor ikke har fundet frem til sin “virkelige markedspris”. Det betyder at man kan risikere at betale alt for meget for den nye kryptovaluta, men modsat kan man også være heldig at købe til lav pris, inden resten af verden får øjnene op for den nye møntfod.
Know Your Customer (KYC)
Har du prøvet at oprette en konto for at handle aktier eller kryptovaluta, i Danmark eller udlandet, så er chancen at du er stødt på begrebet KYC. Det står for “Kend Din Kunde”, og er et sæt regler der skal gøre det sværere at hvidvaske penge, eller på anden måde foretage økonomisk snyd og kriminalitet.
Alle banker i Danmark, såvel som mange andre banker, børser og institutioner i verden er underlagt disse regler, for at overholde internationale og amerikanske regulativer. KYC indebærer at man som kunde skal opgive sin rigtige adresse, samt levere andre personlige oplysninger der kan identificere og bekræfte hvem man er.
Ledger
En ledger er i sammenhæng med kryptovaluta en betegnelse for den samlede liste af transaktioner og overførsler der er foregået på Blockchain netværket.
Hvor en blok kun indeholder en lille del af den samlede mængde overførsler, indeholder den officielle ledger samtlige.
Man kan derfor gå flere år tilbage og finde ud af hvilken adresse der sendte X antal Bitcoin ved at studere den offentlige ledger.
Mining
Et begreb der ofte bliver benyttet når man snakker Bitcoin eller andre kryptovalutaer, er “mining”. På dansk betyder det “minedrift”, men i virkeligheden er det udelukkende noget som sker digitalt.
Som nævnt tidligere, under begrebet “Blockchain”, skal hver enkelt transaktion og overførsel på netværket bekræftes af tredjeparter. Det sker som nævnt i “blocks” der kan indeholde flere tusinde transaktioner. De bliver altså grupperet og samlet i en stor blok, før de bliver gjort klar til godkendelse.
Disse blokke er penge værd, siden netværket giver en belønning for at være den person som har bekræftet at blokkens indhold og data stemmer overens med virkeligheden. I skrivende stund er en Bitcoin blok hele 6.25 BTC værd at bekræfte, hvilket svarer til lige knap 1 million kroner.
Derfor er der stor rift om at være den person der får bekræftet blokken, og der er derfor tusindvis af computere over hele verden som hver dag bruger regnekraft på at godkende og bekræfte disse blokke.
Det er selvfølgelig meget mere kompliceret end dette, men ovenstående er et kort eksempel på hovedprincipperne hvad angår mining af kryptovaluta. Der findes eksempelvis tjenester hvor man kan slå sig sammen med andre, og dele belønningen, ligesom der findes alternativer til mining og forskellige måder det kan foregå på.
Non-fungible tokens (NFTs)
Man har nærmest ikke kunne undgå at høre om NFT’er i de sidste par år. Uanset om du har hørt om begrebet i forbindelse med digital kunst, spil eller folk der har tjent millioner, er denne teknologi en form for overbygning på principperne ved kryptovaluta.
Man kan groft sagt sige at en NFT er en kvittering for at du ejer en digital genstand der ikke kan erstattes af en tilsvarende genstand. I tilfælde af pengesedler, kan de nemt erstattes af en tilsvarende. Det samme kan eksempelvis ikke siges for et maleri lavet af en given kunstner, eller de mange andre produkter og kunstværker der hver dag bliver handlet som NFT’er.
Private Key
Din private nøgle er måske den vigtigste ting at holde styr på når du har handlet kryptovaluta og opbevarer dem på en traditionel wallet. Det er nemlig den primære, og ofte eneste, måde at få adgang til dine midler når først de er overført, hvis ikke du benytter en børs eller anden mægler til at opbevare din kryptovaluta for dig.
Derfor er det en god idé at skrive denne kode ned på et stykke papir, og gemme det godt af vejen. Din private key er ofte kædet sammen med din adresse på netværket, så begge disse informationer bør opbevares og passes godt på.
Proof of Work (PoW)
Alle kryptovalutaer benytter sig af en given metode til at bekræfte at transaktionerne er blevet gennemgået korrekt. En af disse metoder hedder Proof of Work, og er en af de første metoder der blev anvendt. Kort sagt er det måden hvorpå computerne skal udregne og bekræfte overførslerne, såvel som måden hvorpå de bliver belønnet.
Ved PoW får alle folk der “miner” valutaen det samme mål – at løse en matematisk ligning så hurtigt som muligt. Den første der løser problemet korrekt, får belønningen.
Med tiden er flere og flere kryptovalutaer gået bort fra denne metode, da den er yderst strømkrævende, og derfor ikke særligt miljøvenlig. Ethereum er eksempelvis for nyligt gået bort fra metoden, siden de ifølge eget udsagn kan spare hele 0.2% af verdens samlede energiforbrug ved at skifte til en anden metode.
Proof of Stake (PoS)
En anden metode til at bekræfte og mine kryptovaluta bliver kaldt for Proof of Stake.
I PoS systemer kan alle med et minimum antal mønter “satse” disse mønter – altså tilbyde mønter som sikkerhed. Til gengæld får de chancen for at validere den næste blok. For hver blok bliver et udvalg af tilfældige personer med en stake bedt om at udføre beregningerne for den næste blok i kæden.
Smart Contracts
De såkaldte smart contracts eller smarte kontrakter er efterhånden blevet en vigtig del af mange forskellige kryptovalutaer, såsom Ethereum og flere. Men hvad er de egentlig? Kort sagt er det blot et specifikt sæt regler der definerer hvordan og hvornår pengene skal overføres.
Hvis du ejer nogle Bitcoin, og ønsker at veksle dem til Ethereum, kan du finde en person du stoler på, og så sende dine Bitcoin. Men hvis du ikke kender personen, og altså ikke stoler på dem, kan du benytte smart contracts. De fungerer i dette tilfælde som et mellemled.
Normalt ville dette for eksempel være en bank, eller specifik virksomhed der garanterer overførslen, men dette er ikke nødvendigt med kryptovaluta. Her kan man ved hjælp af smart contracts lave en kontrakt der siger at dine Bitcoin først skal overføres, når den anden person har sendt den rigtige mængde Ethereum. Når begge parter har overholdt deres del af aftalen, sørger den smarte kontrakt så for at færdiggøre overførslen, helt automatisk.
Stablecoin
En stablecoin er en type digital valuta, der er designet til at opretholde en stabil værdi i forhold til en underliggende aktivklasse, såsom et fiat-valutapar, guld eller et andet aktiv. Stablecoins er blevet mere populære i løbet af de senere år, da de tilbyder mange af de samme fordele som cryptocurrency, men uden de samme volatilitetsproblemer, der kan være forbundet med kryptovalutaer som bitcoin.
Wallet
En wallet når vi snakker kryptovaluta er en betegnelse der dækker over måden hvorpå du kan opbevare dine midler på netværket. I dag findes der mange tredjeparter der tilbyder at fungere som din wallet, ligesom der findes termer såsom hot og cold wallets.
Alle kryptovaluta der fungerer på Blockchain er sikret med enten offentlige eller private nøgler. Ejeren af den pågældende mængde kryptovaluta har adgang til den “private” del af den offentlige/private nøgle.
Når du ønsker at bruge eller overføre din kryptovaluta, fortæller du netværket at du ejer en bestemt mønt, og derefter sender du din private eller offentlige nøgle til systemet. Netværket er derefter i stand til at se på den offentlige nøgle, der er gemt på blockchainen, og sætte det givne output ind i denne ligning – hvis det passer til input som det skal, har du netop bevist at du ejer den pågældende kryptovaluta og derfor har rettighederne til at gennemføre en transaktion med den.
Så den der kontrollerer den private nøgle, har beføjelse til at handle med den valuta der er knyttet til den. For at holde din wallet sikker, anbefales det at du opbevarer den offline og på et sikkert sted.
Når du opbevarer bitcoin på en børs eller hos en tredjepart, har du ikke dine private nøgler. Du har brug for dem for at få adgang til dine mønter. Børsen viser dig hvor meget du opbevarer, og det er dybest set op til dem om de rent faktisk overholder deres del af aftalen.
At have kryptovaluta i din egen wallet betyder at du ejer de private nøgler. Det betyder at du ejer den kryptovaluta der er i din wallet, men også at du skal overføre fra din egen wallet hver gang du ønsker at investere, handle eller købe med valutaen.