Du har nok hørt om kryptovaluta og blockchain. Og du har nok også hørt de talrige historier om personer, der har tjent tykt på investeringer i kryptovaluta. De fleste af dem handler om folk, der har købt kryptovaluta som Bitcoin eller Ethereum, hvorefter kursen/ prisen er steget. Præcis ligesom ved investeringer i aktier.

Men er du klar over, at der også er andre muligheder for at tjene penge på kryptovaluta, og at der tilmed er mulighed for at opnå passiv indkomst ved at investere i kryptovaluta?

Hvis ikke, så vil vi her gennemgå nogle af de mest populære måder at få en passiv indtægt ved hjælp af kryptovaluta. Men intet kommer uden en risiko, når vi snakker om investeringer, og vi vil derfor også gennemgå nogle af de risici, der kan være forbundet med de muligheder, der er indenfor de passive indtjeningsmuligheder i kryptoverdenen.

I de følgende afsnit vil vi præsentere dig for to måder, hvorpå du kan opnå passiv indkomst. Staking og lån. To vidt forskellige veje til en passiv indtægt. Hvor den ene nok er lidt lettere at gå til end den anden.

Passiv indkomst via Staking

Den første mulighed, vi vil fremlægge for dig, er staking. Måske har du hørt om det før. Men det er et relativt nyt værktøj. Hvis kryptovaluta og investering heri stadig er forholdvis nyt for dig, så kan det måske føles kompliceret, når der lige pludselig er andre muligheder end blot at købe/sælge eller mine krypto.

Vi vil dog vove at påstå, at staking kan være med til at øge din forståelse for de mekanismer, der finder sted, når vi snakker om kryptovaluta og blockchain.

For staking handler I bund og grund om, at du holder på dine “coins” i en længere periode og dermed bliver belønnet for det. Så simpelt er det dog ikke helt.

Formålet med staking er det samme som mining. Det går altså ud på at validere transaktionerne i blockchain. Men staking kræver langt færre ressourcer end mining. For som du måske ved, kræver det stor computerkraft at knække de matematiske regnestykker, der er med til at validere transaktionerne i blockchain. Det kaldes proof-ofwork.

Ved staking hedder det proof-of-stake. Her er det din “stake” af coins, som er låst, der er med til at sikre, at transaktionerne er valide/gyldige. Med andre ord, du bliver belønnet med en form for passiv indtægt, fordi du verificerer transaktionerne på blockchain. Blot ved at låse dine coins.

Du kan lidt se på denne mulighed for passiv indkomst, som når du får renter fra banken ved at lade pengene stå på kontoen (hvis altså ikke der er negativ rente, som vi har set de seneste år).

Fordele og ulemper

Når vi taler om passiv indtægt ved hjælp af staking, så er der både fordele og ulemper forbundet med det.

Først og fremmest, så kræver det langt mindre ressourcer – både i form af energi og
speciel hardware.

Derudover kræver det heller ikke ligeså meget tid og energi fra dig selv. For modsat mining, behøver du ikke at lære en masse om, hvordan en mining-computer fungerer. Du skal blot købe en af de kryptocoins, hvor det er muligt at stake.

Alt er dog ikke en dans på roser. Som med alt andet er der også ulemper og risici forbundet med staking. Det er blandt andet uvist, hvor god sikkerheden er indenfor staking/proof-of-stake. Her ved vi, at sikkerheden er exceptionelt stor ved PoW – altså mining.

Dertil er der risiko for, at nogen kan “overtage” den krypto, du staker. Det eneste det kræver, er penge. Staking er langt mere tillidsbaseret, da hele udbudet af en PoS coin bliver frigivet fra starten. Og hvis skaberne beholder for mange til sig selv, kan de kontrollere den. Det samme kan en tredjepart, hvis denne har nok penge til at opkøbe en stor nok andel af den samlede mængde.

Det skal i øvrigt tilføjes, at det næppe er noget du bliver rig af. Men det kan være en fin mulighed for at få lidt passiv indkomst, når du alligevel ejer en portion krypto.

Passiv indkomst via lån og renter

Den næste mulighed for passiv indkomst, vi vil præsentere for dig, er renter fra lån. Men er det ikke det, vi lige har gennemgået, tænker du. Ikke helt. For her taler vi om renter fra lån. Der findes nemlig flere forskellige lånemuligheder, hvor du kan stille dine midler til rådighed for andre. Ja, du låner helt basalt din kryptovaluta ud ved hjælp af blockchain og tjener penge fra de renter, som låntageren betaler.

Der er altså tale om det, man også kalder kalder decentraliseret finansiering. Altså det modsatte af den centraliseret finansiering, som vi kender fra banker, nationalbanker og finansielle institutter.

Men ligesom med staking er der selvfølgelig også risici forbundet ved denne mulighed for passiv indtægt. Og det kræver også, at man bruger lidt mere tid på at sætte sig ind i det. For der findes flere forskellige måder at gøre det på.

Puljer

Den ene mulighed er, at du smider dine kryptovaluta i en pulje, hvorfra andre så kan optage lån, som de betaler renter og gebyrer for, og som du og andre tjener penge på.

Det vil typisk foregå over en platform, som i øvrigt selv tager et gebyr for at facilitere det. Og så afhænger dit afkast af, hvor meget du har smidt i puljen, hvor længe lånet strækker sig over og naturligvis rente- og gebyrniveauet.

Da platformene har en ret god likviditet, så skulle det gerne sikre, at du ikke mister dine penge. Og der er som udgangspunkt styr på, at låntageren også kan afdrage på sit lån. Men der er dog stadig risici forbundet herved.

Virksomheder

Hvis du ikke er så tryg ved at kaste dig ud i ovenstående, så frygt ej. Der er findes nemlig også det, man kalder centraliseret lån. Her låner du din krypto til private virksomheder, som så faciliterer kryptolån til en tredjepart. På denne måde er du i højere grad sikret, at du ikke mister dine penge.

Der også nogle store spillere på markedet, som du kan kigge nærmere på. Her kan vi nævne YouHodler og Nexo. Nexo har omkring fire millioner brugere.

Direkte til låntager

Nu har vi været forbi de ovenstående, hvor der på den ene eller anden måde er et mellemled. Men der er selvsagt også mulighed for at låne direkte til andre privatpersoner.

Her findes der nogle hjemmesider, hvor du helt enkelt opretter en bruger og låner til andre brugere. Risikoen er selvfølgelig stor, da du ikke kender låntagers kreditværdighed. I stedet vil der ofte være en form for score, ligesom man kender fra Uber og GoMore. Der er blot tale om en kreditværdighedsscore i stedet for en tilfredshedsscore.

Andre muligheder for passiv indkomst med kryptovaluta

Der er altså en del muligheder for at opnå en passiv indkomst med kryptovaluta. Men det er vigtigt at sætte sig godt ind i det, før man kaster sig ud i det.

Der er selvfølgelig reelle spillere på markedet, men der er også svindlere, og projekterne kan kuldsejle. Sådan er det med investeringer.

Men fordelene er også talrige. De kræver minimal indgriben fra dig, når det først er sat op. Og det kan være med til at redde eventuelle tab i forbindelse med kursfald. Og eftersom der er mange veje at gå, så har du også mulighed for at sprede dine investeringer.

Ovenstående er på ingen måde en udtømmende liste over de muligheder, der er for at opnå en passiv indtægt med kryptovaluta. Derfor lister vi en række andre muligheder op nedenfor, som vi vil komme nærmere ind på i kommende artikler.

  1. Crypto Savings Accounts
  2. Bybit Earn
  3. Cloud Mining
  4. Dividend-Earning Tokens
  5. Crypto Affiliate Programs
  6. Forks and Airdrops